Crises zijn van alle tijden

Auteurs: Anny Hartgerink & Evelien Hoekman

Een vakoverstijgende les van geschiedenis en economie over hyperinflatie in Duitsland voor de Tweede-Wereldoorlog. Leerlingen leren over crises de hand van een powerpointpresentatie gecombineerd met een Willem Wever-uitzending over inflatie.

Doelgroep: 3 Havo / VWO, 4 Havo en 5 VWO
Lesduur: Eén lesuur
Leerdoel: De leerlingen krijgen inzicht in het ontstaan en de gevolgen van hyperinflatie in de Weimar-republiek.

 

Opdrachtomschrijving:

Deze les is vormgegeven aan de hand van een powerpointpresentatie* en een filmfragment van Willem Wever**. De les bestaat uit drie delen.

  • Het eerste deel vormt de inleiding en gaat over economische crises van alle tijden. In de powerpointpresentatie worden drie voorbeelden aangehaald. De val van het West-Romeinse Rijk, de economische crisis in 1923 in Duitsland en de recente crisis in Zimbabwe. Meer achtergrondinformatie over deze crises is onderaan te downloaden
  • Het tweede deel gaat over de vraag of bijdrukken van geld dé oplossing is voor het bestrijden van een economische crisis. Leerlingen discussiëren over een oplossing voor deze kwestie en daarna geeft Willem Wever het verlossende antwoord. Het filmfragment duurt ongeveer vijftien minuten.
  • Het derde deel gaat over de gevolgen van hyperinflatie. De leerlingen krijgen hierover drie vragen voorgelegd en overleggen in groepjes over de antwoorden. De les eindigt met de klassikale bespreking van de opdrachten.

 

Downloaden:

Powerpoint presentatie
Achtergrondinformatie
Uitzending Willem Wever

Lesmateriaal
Al het op Citroengeel.nl gepubliceerde lesmateriaal is gratis beschikbaar voor eigen gebruik en niet-commerciele doeleinden. Op al deze werken is de Creative Commons 3.0-by-nc-sa licentie van toepassing. Voor elk ander gebruik kunt u een niet-exclusieve, niet-overdraagbare gebruikslicentie aanvragen via het contactformulier.