Eddy en Elise

Auteurs: Nana Fordjour, Lois Ekhardt en Laura Brakenhoff

Eddy en Elise gaan op de economische toer, een economische iPad app die gratis te downloaden is in de App Store. Eddy en Elise en hun eerst zakcentje is een economisch kinderboek met originele tekeningen en een duidelijk verhaal vol economische begrippen en uitleg daarover. Het boekje is gemaakt voor groep 8, maar kan ook zeker in de onderbouw van het voortgezet onderwijs gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een proefles economie bij vakvoorlichting of als eerste les in de derde klas.

Het idee om een economisch kinderboek te maken werd het uitgangspunt voor een profielwerkstuk. Het verhaal over Eddy en Elise is helemaal verzonnen door Nana Fordjour, Lois Ekhardt en Laura Brakenhoff en de bijbehorende tekeningen zijn gemaakt door Nana. Zij wonnen hiermee in 2013 de prijs voor beste profielwerkstuk Havo van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer.

Offline versie

Omdat lang niet alle scholen beschikking hebben over iPads zijn het boekje en de quiz hier te downloaden Zodat ook offline les gegeven kan worden met Eddy en Elise.

Boekje
Docentenhandleiding en quizvragen

Kahoot quiz

De quiz uit de app kan ook klassikaal gemaakt worden, deze is namelijk ook beschikbaar in de Kahoot variant. Hierbij kunnen leerlingen met hun mobieltjes stemmen welk antwoord goed is. De snelste met het goede antwoord krijgt de meeste punten, na alle vragen komt de winnaar in beeld.
Kahoot is een gratis online programma waarmee je interactieve quizen en discussies kunt maken. De leerlingen stemmen d.m.v. mobieltjes en/of tablets. Het is een broertje van Socrative, met als grootste verschil dat de vragen alleen op het digibord verschijnen, waardoor er meer interactie in de klas is. Meer informatie vind je op de website van Kahoot. De leerlingen hoeven geen account aan te maken, als docent moet je dat wel doen anders kun je de quiz niet opstarten.

Lesmateriaal
Al het op Citroengeel.nl gepubliceerde lesmateriaal is gratis beschikbaar voor eigen gebruik en niet-commerciele doeleinden. Op al deze werken is de Creative Commons 3.0-by-nc-sa licentie van toepassing. Voor elk ander gebruik kunt u een niet-exclusieve, niet-overdraagbare gebruikslicentie aanvragen via het contactformulier.